Cum pot romanii sa-si plateasca datoriile fiscale in rate

Cum pot romanii sa-si plateasca datoriile fiscale in rate

Agentia Nationala de Administrare Fiscala ofera doua tipuri de inlesniri fiscale contribuabililor care au datorii la bugetul de stat, respectiv esalonarea si/sau amanarea la plata a obligatiilor fiscale si reducerea majorarilor de intarziere. Pentru a se prezenta la ANAF cu o cerere de esalonare la plata, contribuabilul trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa fie in dificultate financiara, dar sa aiba posibilitatea sa plateasca esalonarile, sa aiba garantie constituita si sa nu fie in insolventa sau dizolvare.

acum 88 luni (9 Dec 2016)

Agentia Nationala de Administrare Fiscala ofera doua tipuri de inlesniri fiscale contribuabililor care au datorii la bugetul de stat, respectiv esalonarea si/sau amanarea la plata a obligatiilor fiscale si reducerea majorarilor de intarziere. Potrivit Noului Cod de Procedura Fiscala, esalonarea sau "plata in rate" a datoriilor se poate obtine pe o perioada de cel mult cinci ani, in timp ce amanarea la plata se poate acorda pe o perioada de 6 luni. Pentru aceasta facilitate, Fiscul percepe si "dobanzi", numite majorari de intarziere, in cuantum de 0,5% pe luna, calculate pentru obligatiile fiscale principale esalonate sau amanate.

La nivelul Directiei Regionale a Finantelor Publice Iasi, in primele zece luni ale anului, au depus cereri pentru a le fi esalonate datoriile 1.178 de contribuabili, iar 1000 din aceste solicitari au fost aprobate de inspectori. In cazul persoanelor fizice, garantiile constituite trebuie sa fie egale cu doua rate medii de esalonare, in timp ce persoanele juridice trebuie sa constituie garantii care sa acopere total sumele aprobate spre esalonare. Nu au drept de plata esalonata nici obligatiile fiscale ce au scadenta sau termen de plata dupa data eliberarii certificatului de atestare fiscala.

Pentru a se prezenta la ANAF cu o cerere de esalonare la plata, contribuabilul trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa fie in dificultate financiara, dar sa aiba posibilitatea sa plateasca esalonarile, sa aiba garantie constituita si sa nu fie in insolventa sau dizolvare. Pe langa cerere, dosarul trebuie sa contina declaratie pe proprie raspundere ca nu e in insolventa, documente relevante in sustinerea cererii si un program de redresare financiara, prin care sa argumenteze posibilitatea platii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro