Cum ne afecteaza caldura din punct de vedere psihologic

Cum ne afecteaza caldura din punct de vedere psihologic

Pe langa masurile de precautie general cunoscute, cum ar fi purtarea palariilor si a hainelor de culoare deschisa, la care se adauga o buna hidratare, o persoana nevoita sa faca fata caniculei e musai sa fie constienta permanent si sa isi pastreze atitudinea pozitiva. Esential este ca cei care ajung in situatia de a fi afectati de canicula sa nu se panicheze si sa se agite, pentru ca asta nu va face altceva decat sa le mareasca temperatura corpului si mai mult.

acum 81 luni (12 Jul 2017)

"Persoanele expuse la soare o perioada mai lunga de timp sufera dezechilibre la nivelul creierului, iar acest lucru se manifesta prin dureri de cap, crampe musculare si spasme. De asemenea, se accelereaza circulatia sanguina, iar asta face ca intregul sistem de comanda, de control al organismului sa fie bulversat", explica psihologul Stelian Chivu.

Temperatura optima pentru om se situeaza intre 20 si 27 de grade Celsius, iar umiditatea ideala este intre 35 si 60%. Cand temperatura si umiditatea cresc peste indicele de confort, pielea (cel mai mare organ din corpul uman) nu se mai poate practic usca de transpiratie si se produc dezechilibre majore. Se ajunge astfel ca persoanele afectate de canicula sa experimenteze stari de anxietate, deprimare, lentoare in gandire, dar si in deplasare. La nivel emotional, apare irascibilitatea, iar mental se manifesta prin stari de ameteala si confuzie", detaliaza psihologul Stelian Chivu.

Creste stresul si iritabilitatea

Daca temperatura corpului depaseste 41 de grade, persoana in cauza isi pierde starea de constienta. In situatia in care individul nu reuseste sa se protejeze de canicula, constata ca intervine confuzia si incepe sa uite diverse lucruri, inclusiv sa se hidrateze.

S-a constatat, de asemenea, ca extrem de multe persoane sunt stresate cand temperatura depaseste indicele de confort, iar iritabilitatea creste foarte mult. Pe langa masurile de precautie general cunoscute, cum ar fi purtarea palariilor si a hainelor de culoare deschisa, la care se adauga o buna hidratare, o persoana nevoita sa faca fata caniculei e musai sa fie constienta permanent si sa isi pastreze atitudinea pozitiva.

Exista si tehnici de respiratie, ce permit unei persoane sa isi coboare temperatura corpului cu pana la doua grade Celsius si sa isi oxigeneze creierul, ceea ce este extrem de important. Esential este ca cei care ajung in situatia de a fi afectati de canicula sa nu se pani... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro