Cum luat nastere gulasul, unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din Ungaria

Cum luat nastere gulasul, unul dintre cele mai cunoscute branduri culinare din Ungaria

Mai toate sursele indica faptul ca aparitia si raspandirea gulasului (gulyas - din aceasi familie fac parte si papricasul, si tocana) sunt legate de viata de pastori din zona de ses a Ungariei, in asa-numita pusta. O reteta de gulas de vita cu galuste SURSA gatesteusor.ro Cititi si: De unde provin clatitele, desertul raspandit in toate colturile lumii VIDEO Gombotul cu prune, gustosul desert din bucataria maghiara.

acum 92 luni (9 Aug 2016)

Mai toate sursele indica faptul ca aparitia si raspandirea gulasului (gulyas - din aceasi familie fac parte si papricasul, si tocana) sunt legate de viata de pastori din zona de ses a Ungariei, in asa-numita pusta. Traind la distanta de zonele locuite, pastorii isi gateau singuri, iar pentru asta aveau o singura oala: ceaunul din metal. De notat ca "gulya" inseamna "turma de vite" in limba maghiara. Pana in anii 1790, specifica a fost carnea de vita, avand in vedere ca pe pasuni se gaseau in special bovine. Cei care au intrat in contact cu pastorii, proprietarii de pamanturi, oameni de afaceri, au descoperit aceasta gustoasa mancare.

Gulas la ceaun FOTO wikipedia.org

Jurnalistul Vacsa Istvan considera ca, avand in vedere pretul destul de mare al carnii de bovine, gulasul nu era in niciun caz o mancare de fiecare zi. De la mijlocul secolului al XIX-lea a inceput sa fie in bucatariile restaurantelor de la Pesta sau Viena.

Prima scriere despre gulas apare in 1787, in volumul "Diatetica", scrisa de secuiul Matyus Istvan, originar din Scaunul Muresului. Din anul 1800, cuvantul "gulyas" intra in dictionarul limbii maghiare, in 1810 a inceput sa apara retete in toate cartile de bucate, iar din 1820 este in meniul tuturor restaurantelor din Ungaria.

Pentru ingrediente se folosesc pulpa de vita, cartofi, ceapa, ardei grasi, ardei iuti, rosii, boia dulce, sare, piper, chimion si foi de dafin. Din aceste preparate se face un fel de tocana din carne de vita, care se fierbe la ceaun.

O reteta de gulas de vita cu galuste SURSA gatesteusor.ro

Cititi si:

De unde provin clatitele, desertul raspandit in toate colturile lumii VIDEO

Gombotul cu prune, gustosul desert din bucataria maghiara. De ce este foarte apreciat in Banat si Transilvania

Istoria strudelului, deliciul culinar din Imperiul Austro-Ungar. Delicatesa a fost inventata de un cofetar maghiar in 1884 si a starnit ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro