Cum au ajuns Maria si Ion personaje de bancuri si de ce nu poate prinde un ardelean un melc

Cum au ajuns Maria si Ion personaje de bancuri si de ce nu poate prinde un ardelean un melc

In opinia sa, bancul e echivalentul verbal al caricaturii si ca din bancurile cu ardeleni reiese si felul lor de a fi diferit de restul conationalilor lor: sunt conservatori, foarte rationali - stau mult si se gandesc pana scot vorbele pe gura, motiv pentru care si-au atras porecla de inceti in gandire. Personajele sunt tot din rural - Ion, Gheorghe, Maria - la fel si subiectul - glume cu tuica, oi, lucruri de facut prin gospodarie. Sta si se gandeste el cam ce-o fi aia si, dupa vreo juma' de ora de scarpinat in cap, intreaba: - Ba Vasile, ce e ba aia "torpila"? bancuri de pe bancuri.topfun.ro: *** Doi ardeleni in Gara de Nord: - Mai Ghio, cat face tugu' pan' la Cluj? *** Merge un reporter la un ardelean si vede doua turme de oi pe doua dealuri si il intreaba pe bade: - Bade, da' care oi dau lapte mai bun?

acum 110 luni (15 Feb 2015)

"Bancul e forma prin care spunem povesti hazlii despre noi, indiferent de zona geografica unde suntem.

Cum romanul e glumet din fire, sociologul zice ca bancurile sunt povesti despre noi, despre acele laturi ale noastre de care, atunci cand ne evaluam, putem rade, putem face haz de necaz, atitudine caracteristica romanului.

"Bancul e unul dintre putinele lucruri de care putem rade. Cine se supara la bancurile cu ardeleni - hai sa zicem ca - nu a inteles ideea unui banc", afirma Hossu.

In opinia sa, bancul e echivalentul verbal al caricaturii si ca din bancurile cu ardeleni reiese si felul lor de a fi diferit de restul conationalilor lor: sunt conservatori, foarte rationali - stau mult si se gandesc pana scot vorbele pe gura, motiv pentru care si-au atras porecla de inceti in gandire.

"Si englezii si scotienii au multe bancuri despre ei. Personajele sunt tot din rural - Ion, Gheorghe, Maria - la fel si subiectul - glume cu tuica, oi, lucruri de facut prin gospodarie. Iar faptul ca actiunea in aproape toate bancurile - exceptand cele in care apare trenul - arata rezistenta la nou a ardelenilor, conservatorismul.

Mai jos aveti cateva bancuri cu ardeleni:

bancuri de pe eugenkarban.de:

*** Cum latra cainii in Ardeal? Spre seara este gasit lesinat de niste vecini, este stropit cu apa si, dupa un timp, omul isi revine:

- Ce-i, bade Gheorghe?

- De foame.

- De foame?

- Ba mi-o pus pita si slana, da' mi-am fost uitat brisca acasa.

- Biletele la control, va rog!

- Ma, Gheorghe, noi avem belet?

- No.

- N-avem belet, domn controlor.

- Bani de amenda aveti?

- Ma, Gheorghe, bani de amenda avem?

- No.

- N-avem bani, domn controlor.

- Va bateti joc de mine?

- Ce-avem, ma Gheorghe?

- Avem abonament.

*** No, amu cica state... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro