Cum a murit, la doar 29 de ani, autorul celei mai cunoscute poezii despre limba romana, scrisa in transee, la Marasesti

Cum a murit, la doar 29 de ani, autorul celei mai cunoscute poezii despre limba romana, scrisa in transee, la Marasesti

Desi putina lume stie, dar poetul basarabean Alexei Mateevici, autorul celebrei poezii patriotice "Limba noastra" (analizata pana la obsesie in manualele scolare, dar si de catre nationalistii de pe cele doua maluri ale Prutului), si-a legat destinul, intr-un mod tragic, de la fel de celebrele transee de la Marasesti, care au oprit inaintarea armatei germane in timpul Primului Razboi Mondial. "Intr-o zi calda din vara lui 1917 venise de la Cosmesti si dupa un scurt popas la punctul de comanda, preotul militar insotit de 10 - 12gradati, a intrat in hrubele care erau folosite ca adapost pentru trupa si civili si loc de depozitare a materialelor. "Imi mai spunea batranul Constantin Mandea ca, dupa o slujba, sub cerul liber, in Lunca Siretului, l-a avut oaspete pentru o jumatate de ceas pe parintele Mateevici in casa lui, situata la cateva sute de metri de punctul de comanda de la Piscul Hrubelor, pentru a-i arata cele 15-20 de carti rare, scrise cu slova veche, pe care le agonisise pana atunci.

acum 83 luni (15 May 2017)

Desi putina lume stie, dar poetul basarabean Alexei Mateevici, autorul celebrei poezii patriotice "Limba noastra" (analizata pana la obsesie in manualele scolare, dar si de catre nationalistii de pe cele doua maluri ale Prutului), si-a legat destinul, intr-un mod tragic, de la fel de celebrele transee de la Marasesti, care au oprit inaintarea armatei germane in timpul Primului Razboi Mondial.

Trecut la cele vesnice la varsta de doar 29 de ani, preotul Mateevici a murit din cauza unei boli cumplite - tifos exantematic - pe care a contractat-o in timp ce se afla in transeele razboiului, foarte aproape de Marasesti.

La doar cateva luni distanta de la moartea acestuia, pe 9 aprilie 1918, visul poetului se indeplinea, iar Basarabia se unea cu Romania. Munca admirabila a unui carturar tecucean

Marturiile trecerii lui Alexei Mateevici pe la Tecuci si Marasesti sunt adunate de profesorul Nicolae Chiscop intr-un excelent studiu publicat in volumul "Satul tinutului Tecuci. Istorie, spiritualitate, cultura", Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" si Protoieria Tecuci, Grapho Press, Tecuci, 2014. A murit cand gloria lui atinsese apogeul, dupa ce, la Chisinau, la 18 iulie 1917, in sedinta festiva de deschidere a cursurilor invatatorilor, citise capodopera sa - Limba noastra", scrie profesorul Chiscop.

Lucrarea amintita contine si o descriere a poetului (provenind de un participant la amintta intrunire), una dintre putinele pastrate (de altfel nici fotografii cu Mateevici nu s-au pastrat prea multe. Parca-l vad: un preot de statura mijlocie, destul de robust, cu parul bogat, castaniu, fara a fi lung, cu o barba scurta, cu privire blajina in ochii expresivi. Mergea sfios spre tribuna din sala eparhiala, de unde se sustin de obicei cuvantarile. Cand s-a apropiat de usa, tot publicul l-a intampinat cu o ploaie de aplauze care l-au facut sa roseasca si atat s-a intimidat ca nici nu putea in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro