Cu cat se vor scumpi gazele naturale pentru populatie de la 1 aprilie

Havrilet a explicat ca, daca furnizorii vor avea costuri de achizitie cu peste 5 la suta mai mari decat pretul de baza de 60 lei impus de ANRE, atunci este posibil, totusi, sa se faca o noua recalculare a tarifelor finale catre populatie, inainte de 1 aprilie 2018. Pe de alta parte, o problema mare vor avea producatorii de energie termica, fiindca de la 1 aprilie nu vor mai beneficia de pret fix, reglementat, de 60 lei/MWh pentru gazele folosite la productia de caldura destinata populatiei.

acum 85 luni (28 Mar 2017)

Pretul gazelor naturale din productia interna se va liberaliza de la 1 aprilie, insa acest lucru nu va avea un impact foarte mare asupra facturilor populatiei, a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestuia, furnizorii de gaze vor fi obligati sa factureze gazele catre populatie la pretul actual de 60 lei/MWh, indiferent de costul cu care vor achizitiona gazele naturale. Practic, pretul de vanzare a gazelor ramane tot la nivelul care este acum impus prin lege, de 60 lei/MWh.

Havrilet a explicat ca, daca furnizorii vor avea costuri de achizitie cu peste 5 la suta mai mari decat pretul de baza de 60 lei impus de ANRE, atunci este posibil, totusi, sa se faca o noua recalculare a tarifelor finale catre populatie, inainte de 1 aprilie 2018.

"Furnizorii au atras atentia ca daca vor exista diferente mai mari de 5%, vor inregistra pierderi financiare foarte mari si atunci e posibil sa ajustam preturile finale la trimestru sau semestru.

Vom avea comparator de preturi

Totodata, ANRE va publica un comparator de preturi pentru gazele naturale, in care vor fi trecute ofertele tuturor celor 40 de furnizori catre populatie, licentiati acum pe piata.

Totodata, pentru a proteja consumatorii vulnerabili, Havrilet considera ca ar trebui aplicata in avans, respectiv de la 1 decembrie, Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune, care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 aprilie 2018 si prin care se stabileste cine are dreptul la ajutoarele pentru incalzire.

Pe de alta parte, o problema mare vor avea producatorii de energie termica, fiindca de la 1 aprilie nu vor mai beneficia de pret fix, reglementat, de 60 lei/MWh pentru gazele folosite la productia de caldura destinata populatiei. Practic, CET-urile vor trebui sa cumpere la pretul de piata, care este acum mai mare de 60 lei/MWh. ELCEN Bucuresti deja a achizitionat o cantitate ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro