Criza refugiatilor este un test al Uniunii. Treptat, Romania ar putea deveni destinatie pentru migranti

Criza refugiatilor este un test al Uniunii. Treptat, Romania ar putea deveni destinatie pentru migranti

Conceptul de migrant se refera la acei indivizi care pleaca in mod voluntar din tara de origine catre o tara de adoptie in cautare de oportunitati economice - cand nu folosesc canalele de migrare legale aprobate de structurile guvernmentale, acesti indivizi devin ceea ce numim migranti ilegali. Cei care primesc statutul de azilant beneficiaza legal de ajutor umanitar economic menit sa ii sustina in procesul de integrare sociala - ca ulterior sa ii ofere sansa de a se reintoarce in tara de origine. Tari din vestul continentului, dar si din est, au creat mecanisme economice, politice si sociale pentru a face fata problemelor create de valul de refugiati, in timp ce alte tari membre ale Uniunii Europene au refuzat cu vehementa sa colaboreze si sa imparta responsabilitatile generate de acesta criza umanitara.

acum 95 luni (14 May 2016)

Iar etimologia cuvantului Europa din greaca antica sugereaza intelesuri cum sunt eurys "larg" sau "deschis", si ops "ochi" sau "fata" - numele continentului poate fi interpretat, asadar, si ca sinonim cu ideea de vederi largi, deschidere si toleranta.

Europa reala trece azi printr-o criza de atitudini, de coeziune si colaborare - cu surse in Orientul Apropiat. Se vorbeste cand de o criza a migrantilor, cand de o criza a refugiatilor. Dar trebuie sa facem distinctia clara intre statutul de imigrant si cel de refugiat. Conceptul de migrant se refera la acei indivizi care pleaca in mod voluntar din tara de origine catre o tara de adoptie in cautare de oportunitati economice - cand nu folosesc canalele de migrare legale aprobate de structurile guvernmentale, acesti indivizi devin ceea ce numim migranti ilegali. Refugiatii sunt cei pe care situatii de razboi, persecutii si calamitati naturale ii forteaza sa isi parasesca tara de origine. Conform legilor internationale, este inadmisibil - pe langa ca este inuman - sa fortezi sau sa ceri acestor persoane sa se repatrieze cat timp in tara de origine persista conditiile care le pun viata in pericol. Nu toti cei care solicita azil vor primi acest statut, dar initial toti refugiatii au statutul de solicitant de azil. Cei care primesc statutul de azilant beneficiaza legal de ajutor umanitar economic menit sa ii sustina in procesul de integrare sociala - ca ulterior sa ii ofere sansa de a se reintoarce in tara de origine.

Tarile est-europene vor trebui sa dezvolte politici de migratie ample, care nu se bazeaza pe izolare internationala, ci pe acceptarea noilor realitati geo-strategice - in care devin tari de destinatie, nici macar doar de tranzit.

Criza refugiatilor testeaza cat de deschisa si toleranta este Europa unita, fata de cel mai mare val migrator de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Tari din vestul continentului, dar si din est, au creat mecanisme economice, politice si sociale pentru a fac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro