Cristian Ghinea, despre eliberarea in masa a detinutilor: 50% vor fi din nou la puscarie intr-un an

Reintegrarea in societate a detinutilor eliberati poate fi facuta doar prin asistenta individualizata, prin operationalizarea programelor de alfabetizare si pregatire profesionala, care beneficiaza de fonduri europene. Tata a inventat un sistem prin care a pus gratii la ferestre si la cele doua usi exterioare erau un fel de grilaje care se inchideau cu lacate la ceva distanta, cat sa nu se poata ajunge cu forfeca de taiat fier, de pe afara.

acum 78 luni (22 Oct 2017)

Reintegrarea in societate a detinutilor eliberati poate fi facuta doar prin asistenta individualizata, prin operationalizarea programelor de alfabetizare si pregatire profesionala, care beneficiaza de fonduri europene. Statistica spune ca 50% vor fi din nou la puscarie intr-un an, scrie fostul ministru tehnocrat Cristian Ghinea.

Potrivit lui Ghinea, actualemente deputat USR, in spatele statisticii sunt comunitati terorizate. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat vineri ca, in urma intrarii in vigoare a Legii recursului compensatoriu, pana joi la miezul noptii, au iesit din penitenciar 529 de detinuti, iar 3.349 au dobandit vocatie pentru liberare conditionata. Nu credeam ca impactul este, va fi atat de mare, dar, sigur, este efectul legii", a declarat Toader.

Ca reactie, Cristian Ghinea a povestit ce efecte aveau eliberarile conditionate, prin decret, pe vremea comunismului, in comunitatea in care traia. Redam postarea integral, facuta pe o retea de socializare:

Amintiri din copilarie. "Decretul"

Cand eram eu mic, in anii 80, Ceausescu obisnuia sa dea cate o gratiere. De ziua lui, parca.

"Decretul" era mai intai un zvon. Decretul de gratiere. Clientela obisnuita de betivi pasnici era inlocuita de puscariasi care aveau sau nu chef sa plateasca.

Un viol, o bataie cu parii la discoteca erau aproape certitudini dupa decret.

Tata a inventat un sistem prin care a pus gratii la ferestre si la cele doua usi exterioare erau un fel de grilaje care se inchideau cu lacate la ceva distanta, cat sa nu se poata ajunge cu forfeca de taiat fier, de pe afara.

Biserica a fost sparta si s-au furat vesmintele si cartile sfinte. Dar furtul de gaini era cel mai comun.

Dupa cateva luni, gratiatii nu mai erau in sat. Ramanea cate o femeie violata, cate o discoteca desfiintata de militie, cate o fata "necinstita care era presatade familie sa se marite cu autorul cunoscut. Gaini furate si un pre... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro