Cristi Puiu, "nasul" de la Cannes

Sfarsitul Lumii" este primul scurtmetraj romanesc independent selectat la Festivalul International de Film de la Cannes si marcheaza trei premiere pentru Romania: este un film de debut atat pentru regizori, cat si pentru producatori, este un film independent in cursa pentru Palme d’Or si o alta performanta remarcabila o constituie faptul ca directorul de imagine al filmului, Tudor Platon, student in ultimul an la Master la UNATC, participa la Cannes, tot in acest an, cu inca un film, in sectiunea competitionala destinata studentilor (Cinéfondation).

acum 95 luni (13 May 2016)

Filmul "Sieranevada" este mult mai robust decat "Moartea domnului Lazarescu", din punct de vedere al dramei transpuse pe ecran - considera Peter Debruge, unul dintre principalii critici de film ai revistei de profil Variety in cronica dedicata celui mai nou film al lui Cristi Puiu, pelicula selectata pentru competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Cannes. In cele 173 de minute ale dramei, Puiu cere publicului sa faca un efort pentru a descoperi dramele pe care incearca sa le surprinda camera de luat vederi, fixata undeva in apartamentul comunist in care se comemoreaza 40 de zile de la moartea lui Emil - "oaspetele de onoare" dupa cum considera criticul.

Amintind de "Moartea domnului Lazarescu" criticul o numeste "o capodopera", iar cand vine vorba de noul val al cinematografiei autohtone, il supranumeste pe Puiu "nasul" acestuia - "Romanian New Wave, of which Puiu is essentially the godfather". Un fapt inedit este ca filmul lui Mungiu va avea premiera romaneasca, la Bucuresti, simultan cu cea mondiala din cadrul Festivalului de la Cannes, pe 19 mai. Sfarsitul Lumii", in regia lui Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga, a fost selectat in competitia de scurtmetraje, iar "Toate fluviile curg in mare", in regia lui Alexandru Badea, va concura in sectiunea Cinéfondation. Sfarsitul Lumii" este primul scurtmetraj romanesc independent selectat la Festivalul International de Film de la Cannes si marcheaza trei premiere pentru Romania: este un film de debut atat pentru regizori, cat si pentru producatori, este un film independent in cursa pentru Palme d’Or si o alta performanta remarcabila o constituie faptul ca directorul de imagine al filmului, Tudor Platon, student in ultimul an la Master la UNATC, participa la Cannes, tot in acest an, cu inca un film, in sectiunea competitionala destinata studentilor (Cinéfondation). Potrivit ICR, atelierul constitue o platforma propice pentru Anamaria Antoci de a-si prezenta pe piata internati... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro