Cozi de trei ore ca sa scapi de un impozit

De la 1 ianuarie 2016 a intrat in vigoare noul Cod Fiscal care a generat o serie de controverse. Potrivit legii, daca proprietarul nu depune declaratia la Directia de taxe si impozite locale pana la data de 31 martie, primaria calculeaza singura care este valoarea impozabila, doar ca aplica o cota de impozitare de 2%. Printre actele ce trebuie aduse de proprietar la Directia de Taxe si Impozite regasim: contractul de casa, contractul de inchiriere, buletin, datele firmei, certificat constatator pentru sediu de la Registrul Comertului.

acum 97 luni (15 Mar 2016)

De la 1 ianuarie 2016 a intrat in vigoare noul Cod Fiscal care a generat o serie de controverse. Una dintre acestea se refera la faptul ca statul solicita cetatenilor sa declare in scris daca firmele care au sediu social sau puncte de lucru in locuintele private desfasoara sau nu activitati comerciale acolo. Potrivit legii, daca proprietarul nu depune declaratia la Directia de taxe si impozite locale pana la data de 31 martie, primaria calculeaza singura care este valoarea impozabila, doar ca aplica o cota de impozitare de 2%.

Masura a generat panica printre acei proprietari care au acceptat ca imobilul lor sa devina sediu social, acestia grabindu-se sa depuna respectivele declaratii la Directia de taxe si impozite locale. Desi termenul expira in doua saptamani, iar in sectorul 5 exista doua sedii ale directiei, deja se inregistreaza cozi de zeci de persoane. "Luni au fost cozi foarte mari atat la punctul de lucru Uranus, cat si la cel de la Natiunile Unite. Oamenii vin sa isi ocupe randul si de la ora 6 dimineata, desi centrele se deschid la ora 8.30. Unii se grabesc deoarece spun ca nu au auzit de vreo prelungire a termenului care expira la 31 martie", ne-a precizat o persoana care a indurat cozile de la Directia de Taxe si Impozite Sector 5.

Asteptarea creste si pentru ca nu exista un ghiseu separat pentru primirea exclusiva a acestor dosare care au la baza "Declaratia privind impozitul/taxa pe cladirile rezidentiale sau nerezidentiale sau cu destinatie mixta aflata in proprietatea persoanelor fizice". De asemenea, spatiul nu face fata unui aflux mare de oameni, iar sistemul cu bonuri care ar introduce ordine nu functioneaza cel putin in cele doua puncte de lucru ale sectorului 5.

Haos la ghiseu

Guvernul a interevazut tarziu posibilitatea ca aceasta prevedere din Codul Fiscal sa nu fie inteleasa ori sa creeze blocaje. Astfel, abia la 11 martie a venit cu clarificari prin intermediul purtatorului de cuvant al Executivului, Dan S... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro