Corespondenta de la Bruxelles. Pozitia istorica a Romaniei in criza migrantilor: si asa, si asa

Corespondenta de la Bruxelles. Pozitia istorica a Romaniei in criza migrantilor: si asa, si asa

> In functie de ele, se fac proiectii zilnice ale modului in care se contureaza acum - si poate sa arate pe viitor - raportul de forte intre diversele grupuri de presiune care exista acum pe scena europeana. In plus, se mai discuta, la fel de intens, despre alocarea de fonduri pentru "zonele de primire a refugiatilor din zonele proxime regiunilor de conflicte", adica taberele de refugiati deja existente si demult supra-incarcate din tarile limitrofe Siriei, spre exemplu. Intrebare legitima deoarece, imediat dupa luarea de pozitie a premierului actual al Romaniei, tradusa instantaneu in toate limbile de lucru ale Comisiei, a ajuns la Bruxelles si comunicatul transmis de Catalin Predoiu, cel anuntat a fi viitorul premier al Guvernului Romaniei, in care se cere dlui Ponta sa-si asume esecul intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, sa reflecteze la coruptia din propria echipa de guvernare inainte ca, formula memorabila, "sa intre pe strada moscheilor".

acum 104 luni (7 Sep 2015)

>

In functie de ele, se fac proiectii zilnice ale modului in care se contureaza acum - si poate sa arate pe viitor - raportul de forte intre diversele grupuri de presiune care exista acum pe scena europeana. Cu reamintirea ca deciziile care vor fi luate de Consiliul European privind o "solutie europeana" vor trebui asumate (sau nu) de Parlamentul European in cadrul procesului de co-decizie. Inaine de sedinta CSAT unde va trebui adoptata pozitia oficiala a Romaniei, avem o afirmatie, prima pe cat de clara, pe atat de contradictorie, a Prim-Ministrului Victor Ponta:

1. Daca suntem solidari la obligatii, suntem solidari si la drepturi, ori tocmai tarile care ne cer acum sa fim solidari sunt cele care s-au opus aderarii la Schengen".

Seful Gugernului Romaniei este cel care, cel putin teoretic, ar trebui sa redacteze mandatul de negociere si reprezentare al ministrului nostru de interne la reuniunea istorica de pe 14 septembrie, mandat aprobat de Presedintele Romaniei. Care este, de fapt, pozitia domniei-sale ca sef al executivului in disputa majora de acum, cea intre statele care vor sustine neconditionat "propunerea de solidaritate" ce va fi prezentata peste doua zile de Presedintele Comisiei Europene si statele care o vor contesta?

Sau toate astea sunt simple prostii deoarece dl Victor Ponta va fi obligat, asa cum o spun manualele de guvernanta politica, sa respecte pozitia exprimata de seful sau de partid, dl. Dragnea, care a spus ca nu prea si-ar dori sa vada refugiati pe strazile Capitalei, mai ales dupa cele constatate de domnia-sa de visu la Budapesta, unde a fost la meci (nici aici refuzul nu e total, intotdeauna mai exista o usita pentru iesire de criza)?

Macar ceva tot e bine: in fine, au ajuns si la Guvern informatiile despre care scriam acum cateva zile, rezultatul de tip "tintar de repartizare" rezultat din negocierile informale de la Bruxelles de saptamana trecuta. Numai ca, de atunci, situatia este in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro