Concursurile scolare complexeaza copiii

Concursurile scolare complexeaza copiii

Esecul la concurs il demotiveaza pe elev De asemenea, psihologii noteaza ca exista riscul ca odata ce elevul se loveste de un esec la o varsta frageda sa nu va mai fie motivat sa invete, iar comparatia cu un alt copil nu face decat sa il impiedice sa isi dezvolte propriile abilitati. "Concursurile sunt in defavoarea copilului, intrucat conditia de esec pe care o traieste intr-un concurs sau daca nu este selectionat la concurs conduce la demobilizari si la posibilitatea de a renunta la a mai face eforturi de a invata. Copilul prin modul lui de a fi este competitiv isi gaseste modalitati de a intra in competitie prin diferite jocuri obisnuite, naturale, intr-o activitate in care nu i se eticheteaza capacitatile si posibilitatile", sustine si psihologul Anghelescu, de la scoala "Step by Step". La noi se face o evaluare descriptiva, sunt o serie de competente pe care fiecare copil, in functie de varsta si de nivelul de dezvoltare, trebuie sa le obtina.

acum 89 luni (13 Nov 2016)

Parintii isi inscriu copiii la concursuri scolare si extrascolare, gratuite sau platite, incepand chiar din gradinita crezand ca prin asta le dezvolta competitivitatea, ceea ce este gresit. Este concluzia expertilor in Educatie care subliniaza ca niciun copil cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani nu merge la concursuri din proprie initiativa, ci la imboldul parintilor, si asta pentru a nu dezamagi.

"La varsta aceasta, copilul merge la concursuri doar pentru a-si multumi parintii, ca parintii sa fie mandri de ei. Si cand vine vorba de competitia individuala in scoala sunt angoase si anxietati. Am avut o fetita care avea senzatii de rau inainte de fiecare test la scoala, in clasa II-a. Daca parintii le mai si atrag atentia ca au obtinut un loc mai mic, atunci copilul devine din ce in ce mai angoasat si stresat. Trebuie sa le arate ca este in ordine si daca iau o nota mai mica, si daca iau un loc trei sau nu sunt pe podium si sa atraga atentia asupra a ce au facut bine, nu asupra a ce au facut rau, pentru ca altfel copiii pot ramane cu etichete pe termen lung", explica psihologul Mihai Copaceanu.

De cele mai multe ori, parintele isi inscrie copilul la concurs pentru a demonstra ca este un tutore bun, mai arata specialistul. "De obicei, parintii isi cantaresc valoarea in functie de succesul copilului la scoala sau la concursuri. Esecul la concurs il demotiveaza pe elev De asemenea, psihologii noteaza ca exista riscul ca odata ce elevul se loveste de un esec la o varsta frageda sa nu va mai fie motivat sa invete, iar comparatia cu un alt copil nu face decat sa il impiedice sa isi dezvolte propriile abilitati.

"Concursurile sunt in defavoarea copilului, intrucat conditia de esec pe care o traieste intr-un concurs sau daca nu este selectionat la concurs conduce la demobilizari si la posibilitatea de a renunta la a mai face eforturi de a invata. Copilul prin modul lui de a fi este competitiv isi gaseste modalitati de a intra in competitie prin diferite jo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro