Chiulul sau Constitutia? De ce a facut PSD pasul in spate pe definitia familiei traditionale

Initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei, prin care familia este definita ca uniunea dintre un barbat si o femeie, a fost retrimisa marti de Camera Deputatilor inapoi la Birourile reunite ale Parlamentului (conducerile celor doua Camere). In ambele Camere, este nevoie de o majoritate de doua treimi, iar daca, forma adoptata de Senat va diferi de cea adoptata de Camera Deputatilor, plenul reunit va avea nevoie de o majoritate de trei patrimi pentru a adopta definitiv proiectul de lege. Mamele singure nu vor mai fi ocrotite Potrivit presedintei Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, Maria Nicoleta Andreescu, dincolo de incalceala procedurala la nivel parlamentar, ce este important la aceasta initiativa este ca, din dorinta Coalitiei pentru Familie de a elimina posibilitatea parteneriatelor civile intre persoane de acelasi sex, restrange extrem de mult conceptul de familie si lasa fara protectie constitutionala familiile monoparentale. Romania risca suspendarea votului de la Consiliul Europei Tocmai pentru ca redefinirea familiei in Constitutie ca fiind "casatoria consimtita intre un barbat si familie" lasa fara ocrotire mamele singure, deputatul PNL Gabriel Andronache a incercat introducerea unui amendament in proiectul de modificare a Constitutiei, prin care sa se faca o distinctie intre conceptul de familie si conceptul de casatorie.

acum 85 luni (29 Mar 2017)

Initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei, prin care familia este definita ca uniunea dintre un barbat si o femeie, a fost retrimisa marti de Camera Deputatilor inapoi la Birourile reunite ale Parlamentului (conducerile celor doua Camere).

Motivul oficial pentru care PSD a decis sa retrimita legea la Birourile Permanente tine de procedura parlamentara. "Nu exista niciun argument legal sau constitutional ca sa consfinteasca calitatea Camerei Deputatilor de prima Camera (sesizata -n.r)", a spus liderul deputatilor PSD, Marcel Ciolacu.

Asa s-a ajuns ca senatorul PSD Serban Nicolae sa-l contrazica pe colegul sau de partid, Marcel Ciolacu, cel care spune ca nu exista niciun argument ca deputatii sa fie primii care dezbat proiectul de revizuire a Constitutiei initiat de Coalitia pentru familie. "Articolul 151 din Constitutie stabileste ca orice proiect de revizuire a Constitutiei trebuie sa treaca mai intai prin Camera Deputatilor, apoi prin Senat", a spus liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae. Articolul 151 din Constitutie, referitor la modul in care se poate revizui Constitutia, spune: "Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul fiecarei Camere".

Serban Nicolae a dedus ca aceasta este ordinea in care trebuie dezbatuta legea - Camera Deputatilor, apoi Senatul - desi articolul 151 nu stabileste exact care e prima Camera sesizata, ci doar impune conditia ca proiectul sa treaca prin ambele Camere. O formulare fara echivoc din punct de vedere juridic ar fi fost urmatoarea: "Proiectul de revizuire trebuie adoptat mai intai de Camera Deputatilor, apoi de Senat".

Ce urmeaza Georgian Pop, secretarul Camerei Deputatilor, a explicat, pentru "Adevarul", cum vor decurge dezbaterile pe proiectul de revizuire a Constitutiei propus de Coalitia pentru familie. Proiectul va fi dezbatut si adoptat de Camera Deputatilor, iar in acelasi timp va fi dezbatut... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro