Cele mai bune mancaruri din bucataria traditionala din Maramures

Cele mai bune mancaruri din bucataria traditionala din Maramures

In subsidiar, ea reprezinta un necesar rit de integrare, fie ca ne referim la ospetele comunitare (mesele de pomana, la care participa tot satul, in frunte cu preotul), la mesele neamurilor (botez, nunta, inmormantare), la masa intregii familii (de Pasti, de Craciun), la masa cotidiana, ori la masa oferita unor musafiri", au aratat cei de la CJ Maramures. In Maramures un alt obicei pe care nu il poate contesta nimeni si care se mai practica si in ziua de astazi este cel legat de faptul ca stapanul casei, barbatul de regula, va bea bea primul din bautura si abia apoi oaspetele.

acum 110 luni (1 Mar 2015)

Bucataria din Maramures este un melanj de savuroase preparate stramosesti romanesti, sasesti si unguresti. Potrivit informatiilor furnizate de catre Consiliul Judetean Maramures, nicaieri nu vei mai gasi o diversitate atat de mare, de la zamuri (supe si ciorbe), pana la tocanite, papricas, balmos si gomboti (galuste cu prune). Maramuresenii prefera, la mancarea de dimineata (micul dejun) o masa consistenta (colese cu branza, lapte acru, slanina si "mancarusa" - papara din oua). In subsidiar, ea reprezinta un necesar rit de integrare, fie ca ne referim la ospetele comunitare (mesele de pomana, la care participa tot satul, in frunte cu preotul), la mesele neamurilor (botez, nunta, inmormantare), la masa intregii familii (de Pasti, de Craciun), la masa cotidiana, ori la masa oferita unor musafiri", au aratat cei de la CJ Maramures. Turistii care aleg sa viziteze Maramuresul trebuie sa stie, inainte de toate ca morosanul isi pofteste oaspetele strain in casa, cu gandul ca "i-o fi foame dupa atata drum". Oricine care trece pragul unei case din Maramures stie ca intotdeauna oaspetele este pozitionat la masa "la loc de cinste", la fel cum se intampla in cazul batranilor sau al oamenilor "cu vaza" (preotul sau dascalul).

In Maramures un alt obicei pe care nu il poate contesta nimeni si care se mai practica si in ziua de astazi este cel legat de faptul ca stapanul casei, barbatul de regula, va bea bea primul din bautura si abia apoi oaspetele. Tot asa in Maramures se stie ca nimeni nu incepe sa manance pana nu se face semnul crucii, cu fata catre rasarit sau, in alte zone, pana nu se rostea o rugaciune. Intodeauna inainte de a taia painea se face semnul crucii, practici pe care parintii le-au invaaat de la bunici si care sunt transmise din generatie in generatie. Este bine de stiu faptul ca in Maramures oaspetele trebuie sa consume toate alimentele si bauturile cu care e servit, altfel se considera ca el vrea atata rau gazdei, cat a lasat in blid sau in pahar. Oricine ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro