Cel mai tragic incident din Muntii Banatului, soldat cu 9 morti, si secretul unui posibil supravietuitor

Cel mai tragic incident din Muntii Banatului, soldat cu 9 morti, si secretul unui posibil supravietuitor

In 1966, in luna mai, pe Muntele Mic (Caras-Severin), Asociatia Electromotor Timisoara si Federatia Orientarii Turistice, care functiona la aceea vreme, au organizat un concurs tematic la care au participat concurenti din intreaga tara, insa cei mai multi proveneau din Timis si Caras-Severin. Atunci i-au luat toti banii si l-au ingropat undeva, locul precis nefiind identificat nici pana astazi", arata istoricul Mircea Rusnac, care spune insa ca mai exista si versiunea ca, dupa cativa ani, Carje ar fi fost intalnit la Roma de cunoscuti de ai sai, insa acesta nu a vrut sa recunosca cine este, spunand ca e o confuzie.

acum 80 luni (22 Aug 2017)

In 1966, in luna mai, pe Muntele Mic (Caras-Severin), Asociatia Electromotor Timisoara si Federatia Orientarii Turistice, care functiona la aceea vreme, au organizat un concurs tematic la care au participat concurenti din intreaga tara, insa cei mai multi proveneau din Timis si Caras-Severin.

In timpul competitiei, vremea s-a inrautatit atat de tare ca opt dintre participanti s-au pierdut pe munti si au decedat. In afara acestora, in zile urmatoare a mai fost gasit si un cioban, care murise din aceleasi cauze. Istoricul resitean Mircea Rusnac a reusi sa afle de la un fost colaborator de-al sau, participant la acel eveniment, cum au stat lucrurile, iar povestea a relatat-o pe blogul sau, Istoria Banatului.

"Am putut afla amanuntele acestei tragedii de la un martor important al ei, Traian Constantin Novac, din Timisoara. In acea perioada, accidentul petrecut pe Muntele Mic, soldat cu noua victime, a fost cel mai grav intamplat in muntii Banatului si al doilea la nivel national, dupa cel de la Balea-Lac din 1977, unde s-au inregistrat peste 20 de morti. In cazul celui de la Muntele Mic, au fost opt victime dintre participantii la un concurs de orientare turistica si un cioban ardelean", arata Rusnac. Ce mai mare problema a fost insa panica ce ii cuprinsese pe participanti si care, dupa cum sustine Mircea Rusnac, ar fi dus la finalul tragic. Daca in zona cabanelor de pe Muntele Mic, la altitudinea de 1.500 m, ningea, mai jos, in zona Fantana Voinei, la 1.100 m, era numai ploaie, iar de acolo putea fi gasit drumul catre Borlova. Intre acestia din urma s-a numarat si concurentul Petrea din Otelu Rosu, care, cunoscand de altfel foarte bine zona, a vrut sa mearga catre Poiana Marului. Cand a fost gasit decedat, era aproape in picioare, tinandu-se de niste crengi de brad", povesteste Rusnac.

Abia in zilele urmatoare, cand zapada incepea sa se topeasca, s-a descoperit cat de mare era tragedia. A ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro