Ce investigatii imagistice sunt necesare pentru diagnosticarea celor mai frecvente tipuri de cancere

Ce investigatii imagistice sunt necesare pentru diagnosticarea celor mai frecvente tipuri de cancere

Cancerul de plamani "In ceea ce priveste cancerul bronho-pulmonar, suspiciunea de diagnostic se pune, in primul rand clinic, pe baza simtomelor pe care le are pacientul, si, in al doilea rand pe baza unei simple radiografii pulmonare care poate sa ridice suspiciunea de formataiune tumorala pulmonara". "O clasifica in functie de dimensiuni, de localizare, de organele pe care le infiltreaza, le stenozeaza sau le comprima si de prezenta adenopatiilor - a ganglionilor - sau a metastazelor la distanta. "Acest RMN mamar in plus fata de mamografie si ecografie ne caracterizeaza formatiunea tumorala depistata la eco si mamo, in functie de curba de incarcarea cu substanta de contrast a acestei formatiuni tumorale. RMN mamar se face nu doar la tumori si la cancerul de san, ci si pentru urmarirea protezelor de silicon sau de ser la pacientele cu protezare, adauga medicul.

acum 76 luni (7 Dec 2017)

Cancerul de plamani

"In ceea ce priveste cancerul bronho-pulmonar, suspiciunea de diagnostic se pune, in primul rand clinic, pe baza simtomelor pe care le are pacientul, si, in al doilea rand pe baza unei simple radiografii pulmonare care poate sa ridice suspiciunea de formataiune tumorala pulmonara". "Bronhoscopia si lavajul bronsic si citologia din lavaj pot sa precizeze daca estevorba despre o formatiune tumorala, daca infliltreaza, obstrueaza sau stenozeaza complet bornhiile, daca in lavaj exista celule canceroase si de ce tip sunt acele celule. "O clasifica in functie de dimensiuni, de localizare, de organele pe care le infiltreaza, le stenozeaza sau le comprima si de prezenta adenopatiilor - a ganglionilor - sau a metastazelor la distanta. De regula, se face un CT de cap, torace - care arata unde e localizata tumoarea, ce dimensiuni are, ce structuri invadeaza - si de abdomenul superior - pentru ca cele mai frecvente metastaze sunt in creier si in glandele suprarenale". Pentru ca pacientul oncologic trebuie sa fie evaluat de o echipa multidisciplinara. Niciodata un pacient care are cancer nu e vazut de un singur medic. Echipa cuprinde oncologul, pneumologul - daca e vorba de cancer la plamani, radiologul si chirurgul".

Fiecare tip de cancer presupune un alt tip de tratament

"Fiecare tip de cancer are un alt tip de tratament. Uneori se incepe cu tratamentul chirurgical urmat de chimioterapie si radioterapie. Alteori - si din pacate foarte frecvent - pacientii vin in faze terminale, cu metastaze si in acest caz chirurgul nu poate sa faca mare lucru".

Ca si in cazul celorlalte tipuri de cancere si in cel de plamani simptomele sunt zgomotoase cand fazele sunt foarte avansate. Trebuie sa-ti faci un control medical periodic, anual sa te duci la medicul de familie care sa te investigheze din cap pana in picioare, anual sa-ti faci o radiografie pulmonara, anual sa faci ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro