Ce inseamna trilaterala Rusia-UE-Moldova anuntata de Dodon? "Nu sunt impotriva legaturilor cu Europa, sunt in favoarea unui parteneriat cu Rusia"

Daca problematica este in mod egal importanta pentru cele doua super-puteri (securitate economica, zone de influenta, echilibrare a peisajului strategic cu relansarea protocoalelor de asigurare si reasigurare in domeniul armamentelor conventionale si nucleare, crearea unei zone de securitate de o parte si de alta a liniei care pleaca din Baltica si ajunge la Mediterana), solutiile care vor fi adoptate sunt inca in discutie. Nu, deoarece ar putea lamuri intr-un fel o sansa de supravietuire pentru Parteneriatul Estic, blocat acum de convingerea ca tarilor membre nu li se va oferi nicidecum, cel putin intr-un viitor previzibil, sansa de a incepe negocieri de aderare si tentantia de a reveni la o relatie de cooperare cu Rusia prin mecanismele Uniunii vamale eurasiatice sau ale unui parteneriat strategic. Totul intr-un context foarte special pe care domnul Dodon cu siguranta-l va evoca si la Bruxelles, acela al nevoii de a gasi o solutie urgenta de securitate pentru tara amenintata direct de Romania, stat membru UE si NATO, vecinul sau cu pretentii revansarde: "Daca nu unificam natiunea, atunci ne vom confrunta cu riscul de a ne pierde statalitatea.

acum 87 luni (27 Jan 2017)

>

Greseala care vad ca se produce atunci cand unii se grabesc, nervos si cu multe nemultumiri la activ, sa analizeze miscarile facute de Presedintele Igor Dodon pe un esichier din ce in ce mai complicat si care a depasit semnificatiile regionale. Si, cred eu, este foarte important sa intelegem despre ce e vorba deoarece, din ce in ce mai evident, avem in fata o suita de actiuni concertate si declaratii ale unui jucator ales sa exprime in mod egal temerile specifice unei tari aflate in zona de contact UE/NATO cu Federatia Rusa, cat si sa vina cu anume propuneri care, luate in serios, ar putea sa se sincronizeze cu alte initiative, mult mai ample, acelea chiar de nivel geostrategic. Devine interesant pentru nivelul jucatorilor strategici tocmai pentru ca, vorbind in numele unei tari de pe una dintre liniile de contact strategice, poate fi folosit cu relativ succes pentru a formula public o parte a problematicii care figureaza pe agenda marilor negocieri dar pe care, din motive absolut evidente, principalii jucatori nu au cum s-o faca inca publica. Daca problematica este in mod egal importanta pentru cele doua super-puteri (securitate economica, zone de influenta, echilibrare a peisajului strategic cu relansarea protocoalelor de asigurare si reasigurare in domeniul armamentelor conventionale si nucleare, crearea unei zone de securitate de o parte si de alta a liniei care pleaca din Baltica si ajunge la Mediterana), solutiile care vor fi adoptate sunt inca in discutie.

Si aici apar heralzii locali ducatori de mesaje sau, in cel mai bun caz pentru ei, ridicati momentan (dar, daca se respecta traditia, extrem de pasager) la rangul de porta-voce guberniala, pentru a scoate una dintre solutiile care, astfel, vor fi prezentate atunci cand lucrurile vor deveni cu adevarat serioase, drept rezultat al "propunerilor venite din partea maselor". Imi inchipui lesne zambetul amuzat al lui Vladimir Putin cand iese la rampa domnul Dodon vorbind, parca din proprie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro