BPOC, boala perfida care a ajuns sa afecteze peste 4% din romani. Analiza care ne ajuta sa depistam afectiunea in primele stadii

BPOC, boala perfida care a ajuns sa afecteze peste 4% din romani. Analiza care ne ajuta sa depistam afectiunea in primele stadii

Senzatia de apasare, de constrictie severa a toracelui, pusa de cardiaci pe seama afectiunii lor deja diagnosticate, infectiile respiratorii dese, insotite uneori de expectoratie excesiva, febra (considerata de pacienti un fapt obisnuit in episoadele de raceala), pierderile in greutate, tulburarile de memorie, semne de depresie, iar in cele din urma invinetirea pielii (cianoza) din cauza lipsei de oxigen si weezing-ul (haraitul) sunt alte semne care caracterizeaza diversele stadii.

acum 100 luni (12 Dec 2015)

Sunt sute de milioane de pacienti diagnosticati in lume cu BPOC. La nivel mondial constituie a patra cauza de deces, in SUA ocupa deja locul III, iar in Romania a ajuns pe II, in tandem cu cancerul, peste 4% dintre romani, spune medicul pneumolog Ion Eparu, seful Programului de Pneumologie din judetul Olt, suferind de bronhopneumopatie cronica obstructiva.

Ce este, de fapt, BPOC, sub aceasta titulatura aparand relativ recent, ne putem da seama inca din denumire: bronho - afectarea arborelui respirator (bronhii), pneumopatie - afectarea plamanilor, obstructiva - blocarea fluxului de aer, cronica - pe termen lung. Cum de ne trezim atat de tarziu sa mergem la medic, ne explica dr. Eparu: "Simptomele pot fi foarte des confundate cu cele date de alte afectiuni, iar cand acestea devin evidente este vorba de boala in stadii avansate. Din pacate, pacientii nu vin in aceste stadii din proprie initiativa, ci, eventual, impinsi de la spate de membrii familiei".

Cand ajungi sa te opresti de doua ori, doar urcand scarile pana la etajul III, sa constati ca te oboseste si o activitate simpla ca imbracatul, boala deja a avansat, precizeaza dr.

Tusea care pare sa nu se mai termine, chiar dupa un episod nu prea sever de raceala, si care deseori, in cazul fumatorilor, este considerata un fapt obisnuit, poate constitui de asemenea un semnal. Senzatia de apasare, de constrictie severa a toracelui, pusa de cardiaci pe seama afectiunii lor deja diagnosticate, infectiile respiratorii dese, insotite uneori de expectoratie excesiva, febra (considerata de pacienti un fapt obisnuit in episoadele de raceala), pierderile in greutate, tulburarile de memorie, semne de depresie, iar in cele din urma invinetirea pielii (cianoza) din cauza lipsei de oxigen si weezing-ul (haraitul) sunt alte semne care caracterizeaza diversele stadii.

BPOC apare, de obicei, dupa 40 de ani, cei mai afectati fiind fumator... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro