Artistul clujean care stie secretele argilei albe si care da un nou sens portelanului: "Simtul estetic se cultiva in timp. Se poate trai din ceramica"

Artistul clujean care stie secretele argilei albe si care da un nou sens portelanului:

Mai stie si ca in vremurile de azi, cand timpul alearga printre gadgeturi si deadline-uri, publicul cere si are nevoie de altceva decat de clasicele vesele si seturi de cafea. Tatal lui, de loc din orasul bihorean Stei, absolvent de ceramica la Universitatea de Arte si Design din Cluj-Napoca, era angajat la Iris pe partea de creatie, iar mama venise din satul botosanean Hodoristea, situat pe malul Prutului, sa studieze Stiinte Economice la Cluj. "Daca ne referim la ceramica utilitara cu un design deosebit, ea poate fi de interes pentru omul de rand, pur si simplu pentru a-i face viata de zi cu zi mai frumoasa, deoarece nu e totuna din ce tip de farfurie mananci sau din ce tip de cana bei un ceai.

acum 106 luni (27 Jun 2015)

Ceramistul clujean Ioan Sumedre Jr (31 de ani) stie ca din roca argiloasa de culoare alba numita caolin ies minunatii. Stie de cand vedea cum mainile parintelui sau modelau acele cescute de cafea pe care mama si bunica le scoteau din vitrina cand primeau oaspeti de soi.

Mai stie si ca in vremurile de azi, cand timpul alearga printre gadgeturi si deadline-uri, publicul cere si are nevoie de altceva decat de clasicele vesele si seturi de cafea. Ioan Sumedre Jr sau Sumi, cum ii zic prietenii, a expus in strainatate si a organizat, anul acesta, intre 19 si 21 iunie, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, a doua editie a Targului National de Ceramica Contemporana Caolin, al carui mesaj este unul educativ, de pretuire si cultivare a frumosului pentru cei mici si cei mari. Si mi-am dat seama ca la noi nu exista ideea de expozitie combinata cu targ. Mi-am dat seama ca nu am unde sa vand obiectele create si m-am gandit ca e nevoie de o galerie mare unde sa poata vinde mai multi artisti.

A reusit sa aduca, la editia de anul acesta, mai multi artisti care si-au expus creatiile in sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Secretele creatiei

Targul care a avut loc saptamana trecuta la Cluj-Napoca a cuprins, pe langa expozitie, workshop-uri pentru copii si adulti, dar si unul pentru artisti. Au fost organizate ateliere de initiere in arte plastice pentru curiosi, de modelaj, de pictura in culori acrilice pe obiect ceramic, de origami si turnatorie de portelan.

"Anul trecut, am facut mai multe, dar ne-am dat seama ca nu toate au fost de interes.

Misterul din spatele realizarii unui obiect ceramic, a unuia de lut, sau a unei bijuterii complicate mereu a fascinat, iar aceste ateliere sunt menite a devoala o parte din acele mici secrete de creatie.

"Pentru a educa chiar si artistii am conceput un workshop exclusiv pentru ei: de fotografie de o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro