Amintirile din Romania socialista ale doctorului Rafael Stefanescu: "Din cauza aspectelor negative ale sistemului am devenit un anticomunist convins"

Amintirile din Romania socialista ale doctorului Rafael Stefanescu:

"Treceau convoaie lungi de camioane de fabricatie americana, tancuri, catiuse, dar si carute trase de cai, soldati calari si am vazut si o camila cu doua cocoase, a carei vedere m-a impresionat. In toamna anului 1944, acesta impreuna cu familia lui s-au mutat la Geoagiu, unde nu exista curent electric, apa provenea de la fantana, WC-ul era afara, nu exista telefon, radio sau vreun alt mod de a comunica sau de a aflat ce se mai petrece in tara. Nu a fost primit la liceu In aprilie 1952, dupa ce a fost eliberata din inchisoare, mama l-a vizitat la scoala si i-a transmis ca trebuie sa paraseasca localitatea in timp de 24 de ore, fiind trimisa cu domiciliu obligatoriu la Aiud, impreuna cu fiul sau, care mai avea doar doua luni pana termina clasa. La scurt timp el a fost obligat sa revina la Aiud, unde a ajuns sa lucreze pe santier, unde a muncit din greu, pauza de masa de la pranz fiind inexistenta.

acum 82 luni (14 Jun 2017)

"Treceau convoaie lungi de camioane de fabricatie americana, tancuri, catiuse, dar si carute trase de cai, soldati calari si am vazut si o camila cu doua cocoase, a carei vedere m-a impresionat. Apoi, am auzit de rechizitionari de masini, cai, alimente. Se vorbea si de fapte mai grave ca violuri, jafuri de magazine, betii", a scris Gheorghe Rafael Stefanescu in cartea sa "Amintiri din Romania socialista".

In toamna anului 1944, acesta impreuna cu familia lui s-au mutat la Geoagiu, unde nu exista curent electric, apa provenea de la fantana, WC-ul era afara, nu exista telefon, radio sau vreun alt mod de a comunica sau de a aflat ce se mai petrece in tara. Disciplina era pastrata cu severitate si mai de frica batului, mai din dorinta de a fi laudat, cu totii am invatat sa citim, sa scriem si sa socotim", a explicat Gheorghe Rafael Seftanescu.

Frontul National Democrat (FND) coalitia condusa de Petru Groza a castigat alegerile de dupa terminarea razboiului, insa in scurt timp Groza devine omul comunistilor, conducand tara dupa cum ordonau acestia.

"S-a pornit prigoana impotriva membrilor partidelor de opozitie si a . Arestarile, nelegale, fara mandat de arestare, curegeau lant, fiind retinuti chiar si oameni pentru motive neclare pentru noi. Imi aduc aminte de sarbatorirea zilei de 7 noiembrie, ziua victoriei din Rusia.

Mama sa a fost declarata "chiaburoaica" si i s-a confiscat averea

Oamenii au inceput sa fie nemultumiti de regim, mai ales intelectualii si cei mai instariti. Erau romani ce erau dispusi sa-si lase casele bombardate de americani, doar ca sa scape de comunisti.

"Mama, vaduva varstnica, bolnava si fara multa experienta de viata, a fost etichetata chiaburoaica si prigonita fara incetare. I s-au stabilit cote obligatorii catre stat (pe preturi de nimic) mai mari decat recolta, astfel ca pentru a face fata obligatiilor,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro