Alegeri in Marea Britanie. Ce se va intampla cu BREXIT? "E o situatie fara precedent: Theresa May nici nu poate ramane, dar nici nu poate pleca"

Alegeri in Marea Britanie. Ce se va intampla cu BREXIT?

Initial, cand Theresa May a anuntat alegerile anticipate - si inca pana la mijlocul lunii mai - se preconizau intre 100 si 150 de locuri in plus pentru Conservatori fata de cat aveau pana atunci (adica, locurile castigate de Cameron in 2015). Probabil un guvern minoritar Conservator, sustinut de DUP, partidul unionist Nord-Irlandez - dar vorbim efectiv de un guvern care n-ar avea nici un fel de marja de eroare, si ar opera cu spatele la zid. Daca Remainerii preiau controlul, e de asteptat ca se vor distanta intr-o oarecare masura de abordarea de pana acum a Theresei May fata de Brexit. Nu ar fi deloc surprinzator ca acest rezultat sa fie vazut ca un fel de "justitie divina" pentru "pacatul" Brexitului, si in general ca un corectiv binemeritat pentru aroganta de care sunt foarte des acuzati englezii. Aceasta este al doilea tip de veste proasta pentru Europa, a doua categorie de probleme, probate de succesul Corbynist (Corbyn a obtinut cel mai bun rezultat Laburist de la Tony Blair incoace). Ar fi o greseala si o lipsa de responsabilitate, pentru Europeni, sa considere ca acest tip de fenomen politic de stanga, care acum este aproape sa distruga Marea Britanie, este ceva ce nu poate exista decat in UK.

acum 82 luni (9 Jun 2017)

Asteptarile minime, la sfarsitul campaniei, erau de cel putin 60 de locuri. Initial, cand Theresa May a anuntat alegerile anticipate - si inca pana la mijlocul lunii mai - se preconizau intre 100 si 150 de locuri in plus pentru Conservatori fata de cat aveau pana atunci (adica, locurile castigate de Cameron in 2015). Pe de o parte, Theresa May a facut niste greseli monumentale si s-a demascat ca fiind mai degraba slaba si ezitanta decat "puternica si stabila", asa cum suna sloganul partidului.

Dar pe de alta parte, Jeremy Corbyn, liderul Laburist anti-NATO, neo-Marxistul radical, simpatizantul teroristilor Hamas si IRA, omul care refuza sa cante imnul de stat (intrucat uraste monarhia), omul care promite renuntarea la arsenalul nuclear, renationalizare in masa etc.

Ar fi nevoie de mult mai mult spatiu si, fara indoiala, de un vocabular care inca nu s-a inventat pentru a descrie absurditatea si "imposibilitatea" acestui deznodamant. Cum ziceam in articolul precedent, probabil cea mai apropiata comparatie in context romanesc ar fi o istorie alternativa in care PP-DD ar fi fost aproape de a castiga alegerile din 2012 si Dan Diaconescu ar fi fost pe punctul de a ajunge premierul Romaniei. Probabil un guvern minoritar Conservator, sustinut de DUP, partidul unionist Nord-Irlandez - dar vorbim efectiv de un guvern care n-ar avea nici un fel de marja de eroare, si ar opera cu spatele la zid. Scena politica britanica a explodat, si lucrurile pot sa o ia in diverse directii in functie de cum cad piesele pe masa. Putem hazarda cateva observatii:

Jeremy Corbyn FOTO EPA

Cine va forma guvernul

Intrucat nimeni nu are majoritate in parlament, actualul prim ministru, Theresa May, ramane in functie si are desigur dreptul la prima sansa de a incerca sa formeze un guvern minoritar, sau o coalitie. Acest guvern va trebui sa supravietuiasca un vot in parlament pe 19 iunie, ceea ce este probabil sa se intample, desi la limita, si doar c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro