Alegatorul roman sufera de "sindromul Stockholm". De ce se comporta la urne asemenea victimei atasate de abuzator

Alegatorul roman sufera de

Alegerile locale din Romania postrevolutionara arata ca romanii au devenit captivii unui sistem politic care i-a marcat atat de tare, incat le-a frant vointa de a schimba lucrurile. "La ardeleni vorbim de o constanta destul de mare: , , sa fie barbat, nu femeie si daca se poate sa aiba un trecut ca si al meu, sa fie de la tara, sa fi reusit prin forte proprii ca mine. Fiecare isi face un calcul rational propriu, bazat pe educatie, starea materiala, evenimentele premergatoare alegerilor, simpatia sau antipatia fata de un politician sau lider de partid, tipul de vot, nivelul de informare sau de interes etc. In Ardeal si Moldova sunt candidati cu 2-3-4 mandate de primar, iar unii dintre ei candideaza din nou: Mircea Hava de la Alba, Gheorghe Falca de la Arad, Ilie Bolojan de la Bihor, Dorin Florea de la Mures, George Scriptcaru de la Brasov, Emil Boc de la Cluj, Gheorghe Nichita de la Iasi, Decebal Gabriel Bacinschi de la Vrancea, Constantin Boscodeala de la Buzau, Romeo Stavarache de la BC, Gheorghe Stefan de la Neamt. Muntenia, Dobrogea si Oltenia nu fac exceptie: vesnicul Tudor Pendiuc de la Pitesti are 6 mandate, Constantin Boscodeala de la Buzau are 5 mandate, Radu Mazare de la Constanta a avut 4 mandate, la fel si Lucian Iliescu de la Giurgiu. Teodor Raileanu vede un semnal de insanatosire a societatii in unda de proteste care a cuprins tara odata cu referendumul pentru demiterea lui Basescu, miscarea de sustinere a Rosiei Montane sau a lui Raed Arafat, votul pentru Iohannis si tragedia de la Colectiv.

acum 96 luni (2 May 2016)

Alegerile locale din Romania postrevolutionara arata ca romanii au devenit captivii unui sistem politic care i-a marcat atat de tare, incat le-a frant vointa de a schimba lucrurile. Astfel explica specialistii vesnicia pe post a unor primari care le-au asigurat oamenilor din comunitate doar un minimum de confort, iar de cele mai multe ori - nici atat. Un fel de "sindrom Stockholm", asa ar putea fi explicat comportamentul electorului, victima care devine atasata sufleteste de cel care o tine ostatica. "Romanii injura in barba, dar la vot simt ca n-au incotro", arata specialistii consultati de "Adevarul" pentru a trasa portretul romanului in sectia de votare.

Tiparul ultimilor ani este cunoscut: Bucurestiul si resedintele de judet, preponderent cele din Ardeal, voteaza dreapta; Dar sunt destule resedinte de judet care au avut acelasi primar (de regula social-democrat) mandate la rand, indiferent de performantele acestuia. Si mai exista o dubla masura: contracandidati taxati pentru cel mai mic detaliu, uneori inventat de opozitie. In schimb, primarii sunt iertati la vot de toate pacatele, in spiritul alegerii "raului cunoscut".

In acest joc al conservatorismului, indiferent de rezultatele edilitare, a picat si Capitala, care a cedat sceptrul de primar general lui Traian Basescu si Sorin Oprescu. Constanta a fost inrobita, pana la distrugere, de Radu Mazare.

Cum si-au ales romanii primarii, pe ce criterii, daca i-au tras la raspundere pentru promisiunile neindeplinite punand stampila pe un alt candidat - sunt intrebari la care au raspuns specialistii abordati de reporterii "Adevarul". Acestia explica, in plus, modul conservator in care voteaza romanii si cum s-ar putea schimba atitudinea electoratului fata de politicieni. "E omul cu sistemul"

Nivelul de trai, somajul, saracia sau avutia determina culoarea politica a oraselor in care traim. Sociologii vorbesc de o corelatie intre starea econom... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro