Afacerea cu dulceata 100% naturala. Cum a reusit o moldoveanca sa transforme reteta bunicii intr-un produs traditional
Mihaela Rusu, o femeie stabilita in Iasi, in cautarea unui loc de munca, a redescoperit o reteta traditionala a bunicilor, chiar pe malul Prutului, in satul natal al familiei sale, la Manoleasa, in judetul Botosani. De altfel, aceasta afacere s-a nascut din dorinta de a pastra o reteta mult apreciata in familia noastra, si anume reteta de dulceata de trandafiri. Copilarind la tara, in satul Iorga, un loc in care, de demult, aproape fiecare familie avea in gradina sau in fata casei cativa butasi de trandafiri de dulceata, am reusit sa-mi aduc aminte de la bunica secretele dulcetii autentice", explica Mihaela Rusu. A investit 3000 de euro la inceput Pentru a dezvolta o afacere cu dulceata de trandafiri, Mihaela nu se putea rezuma doar la tufa de trandafiri din fata casei bunicilor.
Mihaela Rusu, o femeie stabilita in Iasi, in cautarea unui loc de munca, a redescoperit o reteta traditionala a bunicilor, chiar pe malul Prutului, in satul natal al familiei sale, la Manoleasa, in judetul Botosani. Este vorba despre o dulceata la care putini s-ar gandi cand vorbesc de extremul nord, de temperaturi scazute si de traditii agricole clasice. Mai precis, este un deliciu aparte facut din petale de trandafiri orientali, cu radacini in misteriosul si indepartatul Damasc. Dulceata este facuta la fel ca acum un secol, din petalele trandafirilor care cresc chiar pe malurile Prutului, in apropierea lanurilor cu grau si porumb, pe loturile detinute odinioara de inaintasii Mihaelei Rusu. Dulceata de pe malurile Prutului are un gust special, care i-a impresionat si pe oficialii de la Ministerul Agriculturii. Mai mult decat atat, acestia, convinsi de autenticitatea si unicitatea acestei delicatese nord-moldave, au hotarat in 2015 sa acorde recunoastere nationala dulcetii de la Manoleasa si sa o treaca in randul produselor traditionale romanesti. Asa s-a nascut "Deliciul Mihaelei", o poveste despre vointa, reintoarcere catre vechile traditii si transformarea unei mosteniri pretioase intr-o reteta de succes. Ei bine, ea a facut si acest lucru, si noi, ca judet, mai avem un produs traditional de care putem fi mandri", remarca Cristian Delibas, directorul Directiei Agricole Botosani. Intoarcerea catre origini Povestea afacerii cu dulceata traditionala de trandafiri incepe, de fapt, in municipiul Iasi, in anul 2014. In acea perioada, botosaneanca Mihaela Rusu, stabilita cu familia de multi ani in Iasi, cauta cu disperare un loc de munca. Mai precis, cu o bucata de pamant pe care familia sa o detinea in comuna Manoleasa, judetul Botosani, chiar pe malurile Prutului. La cules trandafiri de pe plantatie FOTO "Deliciul Mihaelei"/Facebook "Ma gandeam sa fac o afacere si asa mi-am adus aminte de o reteta a bunicilor mei din satul Iorga, comuna Manoleasa. De altfel, aceasta a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro