Achizitiile de lux facute de sefii de la Protectia Martorilor: "Arata mai bine ca la IGP, avem inclusiv muzica de camera pe hol, in surdina, asa"

Achizitiile de lux facute de sefii de la Protectia Martorilor:

Din punctul de vedere al securitatii locuintelor martorilor protejati, nu exista un plan verificat de actiune, activitatea fiind haotica, fara un responsabil desemnat sau o planificare a imbunatatirilor "Vede cum il mierleste pe ala in direct" Trebuie spus ca multe servicii sunt externalizate catre firme private de paza care pot interveni in 3 minute pentru oras si 10-20 de minute pentru alte localitati. Pana si Barascu si-a dat seama de ineficienta sistemului pe care-l controla: "Dispeceratul e decat sa zici ca e cineva acolo 24 de ore si ca raspunde la telefon, pe departe de ce ar presupune un dispecerat si operatii si absolut orice".

acum 101 luni (28 Nov 2015)

Procurorii DNA au strans probe potrivit carora, chestorul Adrian Barascu s-ar fi folosit de statutul unor date clasificate pentru a face achizitii ilegale pentru institutie. O parte a anchetei vizeaza modul in care acesta punea presiune pe ofiterii ONPM sau pe martorii protejati care atrageau atentia asupra neregulilor si faceau plangere la sefii din MAI. Asta dupa ce politistii au observat ca achizitiile inutile si supraevaluate facute de Adrian Barascu, de la firme de casa, erau facute din banii destinati persoanelor incluse in Programul de Protectie a Martorilor (PPM). Banii care le ramaneau ilegal sefilor Oficiului erau investiti in sediul de lux al ONPM, sau erau folositi pentru nevoile personale ale unor politisti angajati ai institutiei.

Video-wall inutil

O achizitie inutila facuta de Barascu au fost doua video-wall - ecran format din 9 monitoare, instalate in sediul ONPM, pentru a a crea o imagine "tip NASA" pentru vizitatori. Sistemul de supraveghere video pe monitoarele din dispecerat nu a putut sa devina eficient, intrucat ar fi presupus costuri mai mari decat plata serviciilor de paza si protectie ale unei firme specializate.

In plus, anchetatorii DNA au observat ca avantajele firmei specializate sunt date de monitorizarea in timp real si interventia in 3 minute, pentru orase si, respectiv, 10-20 minute, pentru alte localitati. ONPM-ul nu detine personal suficient pentru a asigura monitorizarea (ar trebui cel putin 5 dispeceri, fata de unicul dispecer din prezent), nu exista personal calificat (in domeniul serviciilor de securitate, supraveghere video), iar dotarile de profil se uzeaza moral, fiind necesara in scurt timp o noua investitie. Din punctul de vedere al securitatii locuintelor martorilor protejati, nu exista un plan verificat de actiune, activitatea fiind haotica, fara un responsabil desemnat sau o planificare a imbunatatirilor

"Vede cum il mierleste pe ala ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro