Achim Irimescu: "Romania trebuie sa reduca exporturile de cereale si sa le foloseasca pentru cresterea animalelor"

Achim Irimescu:

Aceste cereale trebuie sa le folosim la cresterea animalelor, sa vindem sau macar sa ne asiguram autoconsumul la carne, pentru ca suntem net importatori sau la limita la carnea de porc, suntem importatori de carne vita si de ovina. "In 2015, am redevenit stat net importator de produse agroalimentare, cu importuri de 5,7 miliarde de euro si exporturi de 5,6 miliarde de euro, deci o balanta negativa de 100 de milioane de euro", a subliniat Irimescu, potrivit Agerpres.

acum 94 luni (4 Jul 2016)

Romania trebuie sa reduca pe cat posibil exporturile de cereale si sa le foloseasca pentru cresterea animalelor, astfel incat sa isi poata asigura autoconsumul la carne, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul Administratiei Publice Locale. In acest sens, este esential ca MADR sa aiba in vedere cresterea valorii adaugate care se realizeaza in Romania si reducerea pe cat posibil a exportului de cereale. Aceste cereale trebuie sa le folosim la cresterea animalelor, sa vindem sau macar sa ne asiguram autoconsumul la carne, pentru ca suntem net importatori sau la limita la carnea de porc, suntem importatori de carne vita si de ovina.

Desi in anii 2013 si 2014, Romania a avut o balanta comerciala pozitiva cu produse agroalimentare datorita unei productii bune de cereale si a unui pret bun, seful MADR a precizat ca, in 2015, Romania a redevenit stat net importator de produse agroalimentare.

"In 2015, am redevenit stat net importator de produse agroalimentare, cu importuri de 5,7 miliarde de euro si exporturi de 5,6 miliarde de euro, deci o balanta negativa de 100 de milioane de euro", a subliniat Irimescu, potrivit Agerpres.

In opinia ministrului, productia alimentara reprezinta o provocare la nivel mondial, in conditiile in care, anual, pe glob se pierd prin degradarea terenurilor sau prin defrisare circa doua milioane de hectare, iar conditiile climatice afecteaza performanta in acest sector.

"Daca discutam de schimbari climatice, un obiectiv important este limitarea amprentei de carbon, promovarea agriculturii ecologice, managementul adecvat al apei si incurajarea energiei regenerabile. Desi agricultura este si o solutie pentru reducerea gazelor cu efect de sera, avem totusi probleme de poluare si de emisii. Sectorul bovinelor este responsabil de acest lucru, dar nu inseamna ca trebuie sa renuntam la carnea de vita. Sunt solutii in acest sens care pot fi aduse si, recent, cercetatorii britanici au gasit o... Citeste intreg articolul pe evz.ro