7 sfaturi pentru o dezvoltare emotionala armonioasa a copiilor

7 sfaturi pentru o dezvoltare emotionala armonioasa a copiilor

Nu va invatati copiii sa creada ca micile lor suferinte apar pentru ca merita sa fie pedepsiti de viata/Univers/Dumnezeu pentru ca nu fac ce spuneti voi sau nu sunt cum vreti voi, pentru ca astfel vor accepta sa fie abuzati de oricare altii, considerand ca asa merita! Nu va invatati copiii sa accepte sa faca ceea ce le cereti fara sa li se explice motivul si mai ales beneficiul pentru toti cei implicati, pentru ca vor accepta ca si altii sa le impuna ce vor ei pur si simplu, chiar daca le este benefic sau nu!

acum 11 luni (6 Dec 2017)

"Ca parinte, trebuie sa-ti faci temele perfect si fara nicio greseala, altfel risti sa ai parte de niste roade stricate de care nu se va putea bucura nimeni.

Specialistul recomanda parintilor 7 sfaturi utile care vor contribui major la cresterea sanatoasa a copiilor, nu atat din punct de vedere fizic, cat mai ales psihic si emotional:

Nu va invatati copiii sa asculte orbeste de voi pentru ca, din obsnuinta, atunci cand nu veti fi voi langa ei, ii vor asculta orbeste pe altii!

Nu va invatati copiii sa accepte critici "constructive" si demotivari de genul: "nu este suficient", "puteai mai bine", "copilul lui X este mai bun ca tine", "rade lumea de noi/de tine" s.a., pentru ca vor accepta ca stima lor de sine sa fie calcata in picioare de oricare altii!

Nu va invatati copiii sa accepte sa fie invinovatiti pentru renuntarile si "sacrificiile" voastre (sunt exclusiv deciziile voastre!), pentru ca, atunci cand vor fi adulti, nu vor sti cum sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce sunt, simt, gandesc si vor de la viata!

Nu va invatati copiii sa creada ca micile lor suferinte apar pentru ca merita sa fie pedepsiti de viata/Univers/Dumnezeu pentru ca nu fac ce spuneti voi sau nu sunt cum vreti voi, pentru ca astfel vor accepta sa fie abuzati de oricare altii, considerand ca asa merita! Invatati-i sa caute si sa inteleaga lectia din intamplarea respectiva si sa dezvolte astfel noi abilitati.

Nu va invatati copiii sa accepte sa faca ceea ce le cereti fara sa li se explice motivul si mai ales beneficiul pentru toti cei implicati, pentru ca vor accepta ca si altii sa le impuna ce vor ei pur si simplu, chiar daca le este benefic sau nu! Invatati-i sa asculte cu atentie, sa analizeze, sa intrebe, sa negocieze.

Nu va invatati copiii sa creada ca "nu pot", "nu stiu", "nu reusesc", "gresesc", pentru ca vor accepta ca altii sa le hotarasca drumul si calitatea vietii! Invatati-i sa dea visului... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro