24 iunie, Ziua Universala a Iei. Cum a devenit portul traditional romanesc parte componenta a brandului de tara | REPORTAJ ROMANIA LIBERA

Cred ca avem multe de invatat de la miscarea din Norvegia referitor la modul in care au reusit sa se organizeze si sa obtina rezultate concrete. Filonul traditional se pastreaza foarte bine "La blouse roumaine" se dezvolta constant, ultimul proiect fiind cel incheiat cu echipa de gimnastica a Romaniei, concretizat la Campionatele Europene de Gimnastica de la Cluj. Sunt foarte bucuroasa ca echipa «La blouse roumaine» a reusit, intr-un timp-record, sa implementeze si sa coordoneze acest proiect, pe care noi l-am considerat un omagiu adus sportivilor si antrenorilor romani, care de peste 40 de ani au contribuit imens la reputatia Romaniei in lume. Cu acest idol al copilariei in minte, in iulie 2016, impreuna cu Maria Constantinescu si Radu Ceuca, doi tineri antreprenori de la Londra, au creat un tricou care sa celebreze 40 de ani de la primul 10 olimpic, obtinut de Nadia Comaneci la Montréal, in 1976. Povestea a fost reluata la Campionatele Europene de Gimnastica de la Cluj, pentru care au produs o serie de tricouri promotionale si pe care le-au pus in vanzare, urmand a dona veniturile obtinute Fundatiei Nadia Comaneci pentru sustinerea gimnasticii romanesti.

acum 82 luni (24 Jun 2017)

Andreea Tanasescu, initiatoarea comunitatii online "La blouse roumaine", povesteste despre impactul pe care ia il poate avea in promovarea imaginii Romaniei in lume. Eram la Londra cand am vazut aceasta imagine si am simtit ca este important ca romanii sa prinda acest val si sa arate lumii de unde vine camasa pe care o purta Adele.

De Sanziene se celebreaza Ziua Iei

"Acest trend, lansat de designerii internationali, mi-a reamintit de un proiect pe care l-am dezvoltat in 2006 si care intre timp a devenit baza miscarii. La vremea aceea dezvoltam o productie de film colaborativ pentru copii, care era inspirata de basmele si legendele romanesti.

Scopul proiectului era ca acesti copii sa creeze continut original si, printr-o retea de socializare, sa realizeze impreuna un film. Sapte ani mai tarziu, o serie intreaga de conjuncturi m-au «obligat» sa initiez din nou acest demers colaborativ, care a generat Ziua Universala a Iei. Evenimentul are loc pe 24 iunie, odata cu sarbatoarea solstitiala a Sanzienelor si cea crestina a Sfantului Ioan de vara.

Romania trebuie sa-si comunice povestea universala

Drumul de la dorinta la realitate, de la a transforma o miscare virala intr-o recunoastere oficiala, concretizata printr-o zi dedicata iei romanesti, nu a fost deloc usor.

"Dupa multe esecuri nu mai speri, ci doar mergi inainte dintr-un simt al datoriei, un soi de supraresponsabilizare obsesiva care te aduce la un moment dat in locul unde ai visat sa ajungi. In primul rand, sa constientizam valoarea imensa a culturii traditionale, sa ne-o asumam si sa o transmitem mai departe. Nu poti transforma cultura traditionala intr-o campanie de relatii publice sau de marketing. Aici e vorba de ceva extrem de sensibil care ne conecteaza la originile noastre, cu identitatea noastra, cu ceea ce suntem cu adevarat. Eram nemultumita, la fel ca multi dintre noi, de imaginea nefavorabila a Romaniei prezentata in intreaga lume dupa 198... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro